miercuri, 13 iunie 2012

0-100km/h Care e cea mai rapida masina


            Pasionatii auto considera testul 0-100km/h un standard pentru a testa performantele masiniilor. Spre deosebire de viteza maxima sau timpii de sfert de mila aproape orice vehicul poate livra senzatii in sprintul catre vitezele de autostrada fara a atrage prea multa atentie din partea girofarurilor.
                Multumita unui razboi al cailor putere acest sprint este din ce in ce mai scurt. Acum doar 25 de ani in urma Porsche 911 Turbo era masini care avea cel mai rapid sprint 0-100km/h din lume in doar 4.9 secunde. In timp ce aceasta cifra era considerata extrem de rapida atunci, in acest moment sunt foarte multe masini care ar lasa batranul Porsche in urma. De fapt chiar si Cadillac CTS-V Wagon e mai rapid decat batranul Porsche cu mai mult de o secunda si sa nu uitam Cadillac-ul este un break de familie cu spatiu pentru 5 adulti si bagajele lor.
                Ne-am documentat putin si am facut o lista cu cele mai rapide 5 masini. In loc sa introducem in top masini cu productie limitata cum ar fi Mosler MT900 sau Koenigsegg CCR care sunt la fel de rare precum o zebra in mijlocul Bucuresti-ului am ales masini care cu putin noroc puteti sa le zariti pe strazile din tara noastra.
                Aruncand un ochi peste top o sa observati ca toate masiniile produc peste 500bhp si toate au cutii de viteza automate (unu sau doua ambreiaje). Primele 4 vin echipate cu tractiune integrala avand in vedere ca ajuta foarte mult la plecariile de pe loc. Am exclus din top masini precum Chevrolet ZR1 fiindca vine numai cu cutie manuala si aici timpul depinde de indemanarea soferului. Toate masinile din top vin cu “launch control” deci practic oricine poate sa obtina timpul declarat de producator, chiar si bunicul daca il tine inima.
Locul 5: McLaren MP4-12C
0-100km/h: 3.1 secunde
                Cea mai noua masina din lista noastra si probabil cea mai rapida pe un circuit McLaren MP4-12C continua traditia vechiului model F1. Noul model se prezinta cu un V8 de 3.8L, doua turbocompresoare si 592bhp. Desi o cutia cu dublu-ambreiaj automata in 7 trepte este un sistem destul de des intalnit, este singura masina cu tractiune spate din lista iar din aceasta cauza e posibil sa  fie pierdute cateva zecimi de secunda de la timpul de care ar fi capabila dar, compenseaza prin agilitate. Cu un pret de 200.000€ comandati-va unul acum fiindca un McLaren la second hand este mai scump decat unul nou. Desi cea mai lenta din lista noastra este ciudat sa o numim lenta cu un sprint de doar 3.1 secunde.
Locul 4: Nissan GT-R
0-100km/h: 2.9 secunde
                GT-R-ul poreclit si Godzilla din motive intemeiate. Japonezul foloseste forta bruta pentru a-si elimina toti inamicii. Desi sunt masini mai rapide nici una nu au raportul viteza/pret la fel de bun. Avand un pret de baza de doar 71.500€ vine echipat cu un V6 de 3.8L si doua turbocompresoare ce dezvolta minim 530bhp. Sistemul de tractiune integrala ATTESSA E-TS este standard impreuna cu o cutie in 6 trepte secventiala cu dublu-ambreiaj. Daca vreti sa faceti de rusine pe restu participantilor la trafic si sa fiti invidiat de orice persoana care a jucat Forza Motorsport fugiti repede la cel mai apropiat dealer Nissan. Garantat nu o sa gasiti o masina de 71.500€ care sa accelereze de la 0-100km/h in 2.9 secunde la nici un alt producator.

Locul 3: Lamborghini Murcielago LP670-4 SuperVeloce
0-100km/h: 2.8 secunde
                Doar aruncand putin privirea asupra radicalului Lamborghini Murcielago SuperVeloce ne face sa ne gandim ca restul masinilor din lista arata cam banale dar de fapt acesta este doar stilul in care compania italiana isi face masiniile. Montat central gasim un V12 de 6.5L aspirat natural ce produce 661bhp. Puterea este transmisa celor 4 roti printr-un sistem de tractiune integrala si a unei cutii de viteze automate cu un singur ambreiaj, adica daca vrei sa obtii viteze ametitoare trebuie sa infigi piciorul drept in podea si sa te tii bine. Pentru cei care vor sa se simta precum Batman si sa atraga la fel de multa atentie asupra lor ar trebui sa fie pregatiti sa scoata din buzunar in jur de 360.000€. Masina accelereaza de la 0 la 100km/h in doar 2.8 secunde.

Locul 2: Porsche 911 Turbo S
0-100km/h: 2.7 secunde
                Avand un sprint aproape la fel de rapid ca un Bugatti Veyron 16.4 SuperSport dar cu un pret de doar 1/16 Porsche 911 Turbo S se prezinta cu un motor boxer de 3.8L in 6 cilindrii si cu 2 turbocompresoare ce produce 530bhp. Dupa cum ne-am obisnuit deja tractiunea integrala este standard. Mare parte din explozia de acceleratie a masinii este controlata de cutia in 7 trepte PDK ce este o adevarata opera inginereasca. Produs in Germania, 911 Turbo S iti va scoate din portofel 130.000€, nu e chiar asa de rau considerand ca masina este atat de usor de condus incat ar putea sa o ia si mama cand se duce la piata. Porsche-le 911 Turbo S este cu mai bine de 2 secunde mai rapid decat bunicul sau al anilor ’80 avand un sprint de 2.7 secunde.
Locul 1: Bugatti Veyron 16.4 SuperSport
0-100km/h: 2.4 secunde
                Bugatti Veyron SuperSport castiga cu lejeritate acest mic top al celor mai rapida 0-100km/h masini de preductie de serie. Dar asta nu e tot masina produsa pe taramul unui castel din Franta castiga si tilul pentru cea mai rapida masina de productie din lume. Montat central gasim un W16 cu 4 turbocompresoare si 8Litrii de capacitate cilindrica ce produce 1.184bhp si 1490Nm de cuplu. Tractiunea integrala si o cutie direct-shift cu dublu-ambreiaj si 7 trepte transmit puterea rotilor intr-un mod admirabil. Acest supercar de 2.000.000€ (da 2 milioane si asta fara sa o personalizezi) a stabilit un record de viteza pentru masini de serie atingand 434km/h iar Veyron-ul SuperSport sare de la 0 la 100km/h in doar 2.4 secunde sau mai repede decat v-a luat ia sa cititi aceasta fraza.


 Puteti sa va alegeti bolidul preferat dintre cele 5 pe pagina noastra de Facebook

0 comments:

Trimiteți un comentariu

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More